Waarom zou ik de orang-oetan moeten beschermen?

De orang-oetan is ten eerste een ernstig bedreigde diersoort en dit heeft voornamelijk menselijke oorzaken. Door boskap en illegale dierenhandel is het aantal orang-oetans met meer dan 50% afgenomen in de afgelopen 40 jaar. De orang-oetans zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem waar zij leven. Omdat zij elke dag wel kilometers afleggen in het regenwoud verspreiden zij namelijk als een van de weinige dieren de belangrijke zaden over een groot gebied met hun uitwerpselen. Daarnaast verzorgen zij bijvoorbeeld ook de opkomende plantjes met zon doordat zij nesten bouwen elke dag en daarmee de takken afbreken en verbuigen. Hierdoor ontstaan gaten in het normaal zo dichte bladerdak van het regenwoud en geeft het de ontkiemende plantjes de mogelijkheid om te groeien. Mocht de orang-oetan toch uitsterven ondanks het harde werk van veel goede doelen zou dat desastreuze gevolgen hebben voor deze unieke regenwouden.

 

Waar gaat mijn donatie naartoe?

Monkey Business heeft 3 belangrijke pijlers waar de stichting zich op richt:

-        Rehabilitatie van verweesde orang-oetan baby’s

-        Herbebossing van verwoeste delen regenwoud

-        Tegenhouden van illegale boskap

De successen op deze vlakken realiseren wij door de samenwerking met onze lokale partners.

 

Wat zijn de lokale partners van Monkey Business op Borneo en Sumatra?

Onze locale partners in Maleisië en Indonesië zijn:

- Sumatran orangutan Conservation Program - REHABILITATIE  - Sumatra, Indonesië

- Centre for Orangutan Protection - HERBEBOSSING - Sumatra, Indonesië

- Orangutan Information Centre - ILLEGALE BOSKAP TEGENHOUDEN - Borneo, Indonesië

- Friends Of The Orangutans - ILLEGALE BOSKAP TEGENHOUDEN - Borneo, Maleisië

Deze organisaties werken ook allemaal samen met lokale stammen in het regenwoud waardoor er draagvlak gecreëerd word. Ook worden bijvoorbeeld voormalige boeren die een bedreiging vormden voor het regenwoud niet tegengehouden maar juist een alternatieve inkomstenbron gegeven door hen juist de herbebossing te laten uitvoeren.

 

Wat is de strijkstok bij Monkey Business?

Zo klein mogelijk! Hier steken we veel energie in om echt op elke cent te letten. een aantal voorbeelden daarvan zijn:

- Geen auto van de zaak, maar gewoon op de fiets of met de trein

- Een telefoon is wel zo handig maar internet hoeft niet dus heeft de directeur een hele mooie oude nokia.

- Geen kosten voor kantoor, computers, koffie of lunch. Dat wordt gesponsord of zelf betaald.

- Misschien nog wel het belangrijkste, Monkey Business heeft maar 1 parttime betaalde werknemer. Verder rust de stichting compleet op vrijwilligers

- Door al onze partners zijn bijvoorbeeld ook alle locaties, artiesten, decoraties en promotiematerialen voor de benefiet evenementen helemaal gratis.

 

Voor wie zijn de benefiet evenementen?

Die zijn voor iedereen. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Maar als jij de artiesten gewoon gaaf vind ben je natuurlijk ook welkom. Met jouw gekochte kaartje help je ons namelijk want die gaat geheel naar het goede doel! En mocht je er door onze creatieve activaties ook nog iets van meekrijgen over de orang-oetans en het regenwoud zijn we helemaal blij. Wel zijn al onze eigen benefiet evenementen gratis voor onze vaste donateurs. Die geven elke maand al willen we niet nogmaals vragen om geld.

 

Ik heb een orang-oetan geadopteerd, wanneer krijg ik die thuis?

Haha heel grappig, jammer dat er al zo veel mensen je voor waren met die vraag. Wel krijg je 2 x per jaar een update over de adoptie orang-oetan. Deze zijn exclusief voor adoptieouders en krijgen wij rechtstreeks van Sumatra waar ze gerehabiliteerd worden voor een nieuwe kans op een leven in het wild.

 

Kan ik ook zonder geld donatie helpen?

Natuurlijk! Er zijn petities die getekend kunnen worden, Je kan goed letten op wat je bij de supermarkt haalt, en hierbij vooral letten op duurzame palmolie. Maar je kan ook zelf een feestje organiseren en vrijwilliger of stagiair worden.

 

Waarom heeft Monkey Business de focus op de palmolie industrie?

Dit is het grootste probleem op Borneo en Sumatra. Dit zijn de enige 2 eilanden waar de orang-oetans nog voorkomen in het wild. Er zijn natuurlijk meerdere problemen zoals de papier of de vlees industrie, maar Monkey Business is een kleine stichting en om effectief te blijven moeten we dan een focus hebben. In ons werkgebied is daarmee de palmolie industrie bij ver het grootste probleem is dus een logische keuze voor ons.

 

Heb je nog een vraag die hierboven niet beantwoord is? Schroom dan niet en stuur een mail naar info@monkeybusiness.nl. We zijn graag zo open mogelijk en zullen alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Meer uitgebreide informatie is ook op de verscheidene pagina's van onze website te vinden. Wil je na het lezen hiervan ook helpen, klik dan hier voor de mogelijkheden: