SOCP richt zich op het rehabiliteren en weer uitzetten van orang-oetans in het wild. Sinds de start van SOCP in 1999 zijn er al meer dan 220 orang-oetans in het wild teruggeplaatst. Dat lijkt misschien weinig, maar op een geschat aantal van 7000 orang-oetans op Sumatra is dit substantieel! Monkey Business steunt verschillende projecten, zoals de aanbouw van het Babyhouse. Door steun van Monkey Business zijn in 2014 16 orang-oetans in het wild vrijgelaten.

Monkey Business steunt COP al vanaf de oprichting van de stichting. COP is een sterke organisatie met dezelfde instelling als Monkey business “klein maar efficiënt en hard werken om je doelen te bereiken”.

Er zijn 2 belangrijke teams binnen COP en dat zijn APE Crusader en APE Defender.

APE Crusader houdt zich vooral bezig met campagnes voor de bescherming van het regenwoud en de bedreigde orang-oetans. Hierbij betrekken zij de lokale bevolking en realiseren zij sterke samenwerkingen met overheid en lokale autoriteiten.

APE Defender zet zich in om daadwerkelijk te controleren of het beschermde regenwoud niet door palmolie plantages of anderen aangetast wordt en houd regelmatig patrouilles in en om het regenwoud. Ook hier betrekken zij de lokale bevolking bij om bewustwording te creëren waardoor zij ook de waarde inzien van hun eigen leefomgeving. Daarnaast trekken zij er op uit als er een bericht binnen komt van een orang-oetan in gevaar of gevangenschap en redden deze dieren uit hun benarde situaties. Dit team staat daar 24 uur per dag voor paraat en altijd in staat om meteen te reageren en gaat gevaar ook zeker niet uit de weg om deze (en andere) dieren te redden. Deze orang-oetans worden onder gebracht bij een van de diverse rehabilitatiecentra op Borneo.

FOTO is de enige organisatie in Maleisië die het gevecht aan durft te gaan tegen de palmolieplantages en corrupte overheidsinstellingen en heeft ook in 2014 het “Award for outstanding activist” gekregen door erkende organisatie PETA.

Veel van de activiteiten van FOTO kunnen we niet noemen om de informanten en FOTO te beschermen. FOTO begeeft zich vaak op gevaarlijk terrein door diepgaande undercover onderzoeken en gesprekken met informanten binnen organisaties die palmolie produceren. Wel kunnen we zeggen dat zij ook palmolie plantages hebben tegengehouden in het omkappen van nieuwe stukken regenwoud