In het wild blijven jonge orang-oetans tot wel zeven jaar lang bij hun moeder. Maar niet zelden komen de moeders om wanneer hele stukken bos worden platgebrand voor de aanleg palmolieplantages. In veel andere gevallen wordt de moeder afgeschoten en het kleintje gevangen zodat het als ‘huisdier’ kan worden verkocht. 

 

 

Foto van SAVE ME at the beach #12 @ Woodstock Bloemendaal

Als we zulke pechvogels tegenkomen, zorgen we er samen met Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP) voor dat de verweesde orang-oetans worden opgevangen en op een dag klaar zijn voor een zelfstandig leven in het regenwoud. Aan de terugkeer van deze orang-oetans in het wild gaat een langdurig en complex proces vooraf. 


Gezond?
Verweesde orang-oetans moeten gezond genoeg zijn om in een groep met andere opgevangen orang-oetans geplaatst te worden. Daarom worden de nieuwkomers eerst een tijdje in quarantaine geplaatst. Zo voorkomen we dat ze nieuwe ziektes verspreiden onder hun soortgenoten.


Zodra de quarantaineperiode voorbij is, worden de orang-oetans geplaatst in één van de rehabilitatiecentra in Sumatra. Speciale plekken waar ze niet alleen goed verzorgd worden en met hun nieuwe vriendjes kunnen spelen, maar ook een heuse survivaltraining krijgen. 


Waarom survivaltraining?
Twee dingen die orang-oetans leren tijdens survivaltraining zijn: 

  1. Wat is eetbaar en wat niet.Een uiterst belangrijke skill is om te overleven in het wild. 
  2. Het bouwen van een knus slaapnestje in de bomen. Wilde orang-oetans gebruiken takken met veel bladeren. Dit om een comfortabel bedje in elkaar te vlechten, hoog boven roofdieren die op de grond rondsluipen. Sommige orang-oetans weten zelfs een dak in elkaar te knutselen, zodat ze droog blijven tijdens een regenbui. 


Samen met het SOCP werken we er op deze manier naartoe om de orang-oetans weer uit te kunnen zetten, waar ze aan hun tweede leven in het wild kunnen beginnen. Zodra ze zover zijn, volgen we elke vrijgelaten orang-oetan van een afstandje om te onderzoeken of ze zich goed genoeg weten te redden in het regenwoud. Daar leren we zelf ook veel van, en die kennis passen we toe om onze programma’s nog beter af te stemmen op de rehabilitatie en reïntegratie van onze orang-oetans.


Dankzij het werk dat Monkey Business met het SOCP in Sumatra verricht, zijn al meer dan 200 orang-oetans met succes teruggekeerd in het wild. 

Zie jij de orang-oetan ook liever in het wild dan aan een ketting?

Adopteer onze orang-oetan Siboy of word (vaste) donateur.