Orang-oetans op de beruchte rode lijst

 

Voor 96,7% gelijk aan jou

De orang-oetan behoort samen met de bonobo, de chimpansee en de gorilla tot de biologische familie van de mensaap. De benaming orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent. Dat is ook niet zo gek: genetisch gezien is de orang-oetan voor 96,7% gelijk aan de mens. Ze leven van alle mensapen het meest in bomen en zijn ontzettend intelligent.

 

Huisdier?

Toch gaat het slecht met deze apen. In Indonesië is het een statussymbool om dit prachtige dier als huisdier te houden. Hierdoor worden veel orang-oetans op veel te jonge leeftijd gevangen genomen. Dit terwijl ze normaal gesproken zeker een jaar of zeven afhankelijk blijven van hun moeder! Daarom zet Monkey Business zich in om de verweesde baby orang-oetans te bevrijden en rehabiliteren.

 

Steeds kleiner leefgebied

Van oorsprong leefde de orang-oetang in het grootste gedeelte van Zuidoost Azië. Maar dat was vroeger: inmiddels komen we deze bijzondere dieren bijna alleen nog maar tegen op de eilanden Borneo en Sumatra. Omdat ze van nature de zaden van vruchten verspreiden, hebben deze apen altijd een grote rol gespeeld in het instandhouden van het ecosysteem. Ook dat wordt nu bedreigd.

 

Wilde dieren horen in het wild te leven, en niet als huisdier. Tegelijkertijd raakt de orang-oetan zijn thuis stukje bij beetje kwijt. Monkey Business is opgericht om de overgebleven orang-oetans te beschermen. En dat is hard nodig.

Niet bedreigd, maar ernstig bedreigd!

Het IUCN heeft net een nieuwe update geplaatst van het aantal orang-oetans. Volgens hun nieuwe berekeningen leven er 14.613 orang-oetans op Sumatra en 104.700 op Borneo. Doordat ze nieuwe leefgebieden van deze dieren hebben meegerekend, komt het aantal orang-oetans in het wild iets hoger uit dan hiervoor was geschat.

 

Maar zo goed gaat het helemaal niet met onze vrienden. Twee schokkende bevindingen op een rij:

- Ruim 50% daling in orang-oetans op Borneo de laatste 40 jaar;

- Meer dan 60% gekapt regenwoud op Sumatra in 25 jaar;

 

De gehele populatie van orang-oetans is  met ruim 60% afgenomen. Helaas is dan ook gebleken dat de orang-oetans vanaf 2016 niet meer de status van bedreigde diersoort, maar die van ernstig bedreigde diersoort krijgen. Zij staan daarmee vanaf nu ook op de beruchte rode lijst van bedreigde diersoorten.

 

Help jij Siboy?

Monkey Business werkt hard om de orang-oetan niet uit te laten sterven. Hier kunnen we alle hulp bij gebruiken. Samen staan we sterker. Samen kunnen we er alles aan doen om orang-oetans in het wild te beschermen. Adopteer- uit het opvangcentrum SOCP - onze orang-oetan Siboy!

 

Help Siboy al vanaf €5,- per maand. Je ontvangt dan niet alleen een digitaal adoptiecertificaat. Ook kan je gratis naar alle SAVE ME feesten en we sturen je twee keer per jaar exclusieve updates: