SIBOY DE KLEINE BAAS!

Siboy (onder)  en Seroja. lik voor grote foto

Siboy (onder)  en Seroja. lik voor grote foto

 
Het gaat nog steeds goed met Siboy! Gezond en vrolijk blijft hij doorleren om zelf te overleven in het wilde regenwoud van Sumatra na zijn vrijlating.


Hij leeft nu samen met andere orang-oetans in de grote socialisatie omgeving wat de laatste fase is van de rehabilitatie in het centrum. Als hij hier alle vaardigheden heeft geleerd is hij klaar om te wennen aan het regenwoud en wordt hij verplaatst naar een van de release sites zoals Jantho (komt binnenkort een bericht op onze facebook pagina over).

 

Klik voor grote foto

Klik voor grote foto

Hij wordt wel een klein baasje en de verzorgers hebben hun handen vol met hem. Hij weet namelijk heel goed wat hij wel en niet wil. De verzorgers willen bijvoorbeeld dat alle orang-oetans een gevarieerd dieet hebben, maar daar hoeft Siboy niets van te weten. Zodra er gezonde groenten worden aangeboden gooit hij deze direct uit protest op de grond en blijft hij steevast wachten op het lekkere fruit dat later op de dag komt. Dat betekent dus een beetje opvoeden. De verzorgers werken dit gedrag niet in de hand door vervangend fruit te geven, maar Siboy heeft het nu maar even te doen dan met minder eten gezien zijn vrienden dankbaar gebruik maken van de weggegooide groenten. Ze letten hierbij wel goed op dat Siboy niet te veel af valt en verwachten dat hij snel toch weer zijn groenten zal eten zoals hij eerder ook deed.


Siboy Speelt wel met zijn vrienden in de socialisatie omgeving maar is ook veel op zichzelf. Dit is op zich geen probleem want orang-oetans hebben in het wild ook een solitair bestaan. Alleen moeders leven 7 jaar lang met hun kinderen, verder reizen ze allemaal het regenwoud alleen door. Het is wel nog een kwestie dat Siboy de neiging heeft om toenadering te zoeken tot zijn verzorgers. Dit gedrag heeft hij nog overgehouden van zijn tijd in illegale gevangenschap als huisdier. In het wild moeten de orang-oetans juist mensen mijden om conflicten te voorkomen, dus dit gedrag zal nog helemaal afgeleerd moeten worden voordat hij vrijgelaten kan worden.
 
De verzorgers van Siboy hebben er alle vertrouwen in dat dit zal lukken en blijven er hard aan werken om Siboy en zijn vrienden klaar te stomen voor een 2e kans op een leven in het wild!
 
Hou ook onze facebook pagina in de gaten voor algemene updates over onze rehabilitatie orang-oetans, hoe wij het regenwoud beschermen en andere updates.